06 45 96 25 28 info@commonplus.nl

Onlangs heeft een recruiter mij via LinkedIn uitgenodigd voor een gesprek en dat ging niet alleen over de functie, maar uiteraard kwam corona ook aan bod. De recruiter zocht een zzp-er voor een bekend communicatiebureau die geïnteresseerd is in samenwerking, acquisitie en met uitzicht op partnerschap. Ik bedankte ervoor, maar voor ik zover was stak perfectionisme de kop op en gebeurde van alles.

Perfectionisme steekt de kop op

Voorafgaand aan gesprekken als deze bekruipt me nu en dan een onrustig en nerveus gevoel. De perfectionist in mij vindt dat ik me gedurende een behoorlijke tijd vooraf moet concentreren, verdiepen en focussen. En vooral erachter zien te komen WAT ik dan moet zeggen en HOE ik dat moet zeggen. Want ik wil natuurlijk PERFECT overkomen en de juiste en meest passende PITCH erop loslaten. Dit keer deed ik het anders. Want ik weet dat dit oude patronen niet (meer) werken.

Verleg focus

Om mijn focus te verleggen las ik de krant. Ik zette Spotify aan, ‘Maximum concentration’. En dit gebeurde. Door de focus te verleggen kwam ik in een ontspannen modus en ook op de juiste vragen en aanpak.

Een goede voorbereiding op wat je wilt vragen wanneer je met een ondernemer, potentiële klant of werkgever ‘om de tafel zit’ is natuurlijk erg belangrijk. Maar tijdens zo’n gesprek vind ik de reactie van mijn lijf óók belangrijk en misschien wel doorslaggevend. Wat voel je tijdens het gesprek. Maakt je hart een sprongetje en voel je blijdschap? Voel je onrust? Of krijg je inspiratie en word je alleen maar enthousiaster? Want juist dan weet je ook de juiste vragen te stellen en kom je tot de kern, je komt tot elkaar en er ontstaat verbinding.

Volg je hart

In een eerder geschreven blog liet ik al weten hoe ik mijn keuzes maak “Opdrachten aannemen op basis van andere drijfveren dan vanuit je eigen kernwaarden, kunnen je een ongemakkelijk gevoel geven en onvoldoende uitdaging.”.

Wat kun je doen om de juiste keuze te maken

Wanneer je lichamelijk een afwijzende reactie krijgt, kun je daar beter maar naar luisteren. Mijn tips:

  • Neem minimaal eerst afstand en neem een eventuele beslissing in overweging, zeg niet zomaar JA
  • Maak voor- en tegen-lijstjes
  • Bespreek het met je omgeving
  • Omzet en veel geld is fijn, net zoals toename van aanzien, maar zijn minder goede redenen om een opdracht of functie aan te nemen
  • Wellicht heb je meer redenen, omdat die niet jou eigen kernwaarden onderschrijven

Heb lef en doe het wel of doe het niet. Maar zorg dat je vol overtuiging de stap maakt, welke dat ook maar is. Ik quote nogmaals diezelfde blog: “Ondernemen is af en toe risico nemen, zolang het lekker blijft voelen ?

Coronanieuws in de krant

Het was onvermijdelijk dat we uiteindelijk onze zorg naar elkaar uitspraken over de coronacrisis en het laatste coronanieuws in de krant doornamen. Wat betekende het voor hem, voor zijn bedrijf en medewerkers? Wat zijn de effecten op lange termijn en wat doet de schaduwcrisis met zijn business. Het was geen verrassende wending, want wie praat er niet over corona. We hebben het gesprek goed afgerond en elkaar goede gezondheid toe gewenst. #staysafe

Om ondernemers te ondersteunen heb ik gesprekken die vergelijkbaar zijn. Ik wil ieder die geïnteresseerd is uitnodigen en vanuit de huiskamer een gesprek aan te knopen. Ik mis mijn netwerkmomentjes enorm, op deze manier kunnen we elkaar helpen.

Share This